Aarhus Universitets segl

ICARUS - hvad er det?

 

På Vej i Din By er en del af ICARUS – eller Integrated Climate forcing and Air pollution Reduction in Urban Systems – som er et stort forskningssamarbejde i EU finansieret under Horizon2020-programmet.

Der er således hele 18 partnere fra ni forskellige europæiske lande, som samarbejder på tværs af lande- og ekspertisegrænser for at skabe en grundig og omfattende forståelse af, hvordan befolkninger i europæiske byer udsættes for luftforurening, og hvilke konsekvenser for befolkningens helbred og velvære, samt hvordan klimaforandringer håndteres lokalt. På den måde kan vi finde ud af, hvordan vi kan reducere klimaaftrykket og forbedre luftkvaliteten og sundheden i byerne.

ICARUS-projektet forløber over fire år og vil producere en helt ny værktøjskasse til vurdering og evaluering af de europæiske byers indsats mod luftforurening, klimaforandringer og de tilknyttede sundhedsudfordringer. Dette værktøj skal hjælpe med at udvikle og implementere win-win strategier, hvor løsningen af det ene problem ikke sker på bekostning af et andet.

En del af dataindsamlingen i ICARUS består af såkaldt agent-based modelling. Det betyder, at en vigtig del af dataene kommer fra beboere i byerne, medarbejdere i relevante industrier og mennesker, som er involveret i den lokale håndtering af de førnævnte områder. Dermed inddrager ICARUS ikke kun teknologisk indsamlet information men også information med sociale, kulturelle, socioøkonomiske og strukturelle aspekter.

På baggrund af al den viden, der produceres gennem ICARUS-projektet, vil forskerne udvikle en vision for den fremtidige grønne by, hvor miljø- og sundhedsrisici minimeres. Der vil blive lagt en plan for, hvordan byer i dag kan blive til gode byer i morgen – både for borgerne, klimaet og fremtidens generationer.

Har du lyst til at læse mere om ICARUS, kan du finde projektet her 

På Vej i Din By er en meget vigtig del af det danske bidrag til ICARUS, idet Aarhus Universitet er den eneste danske samarbejdspartner i projektet. Gennem en kort-baseret digital spørgeskemaundersøgelse undersøger På Vej i Din By bevægelses- og adfærdsmønstre blandt borgerne i Roskilde, København og Frederiksberg Kommune – og derfor er jeres deltagelse essentiel for ICARUS!

Har du lyst til at læse mere om, hvordan du kan deltage i På Vej i Din By og bidrage til ICARUS, kan du klikke på fanen "På Vej i Din By" til venstre. Du er også velkommen til at besøge vores Facebookside, hvor du kan skrive direkte med På Vej i Din By-projektgruppens medlemmer.