Miljøforvaltning
Vandmiljø, natur, landskab og terrestrisk miljø er bl.a. påvirket af:
Negative og positive eksternaliteter knyttet til alle disse områder kan ændres ved reguleringsmetoder og politikker. Omkostningseffektivitet, retfærdig fordeling af omkostninger og gevinster samt rumlig, geografiske konsekvenser er væsentlige aspekter når beslutningstagere skal vælge tilgange i reguleringen. Både Danmark og EU har et stort dokus på reguleringer og politikker af vandmiljø og terrestriske økosystemer, fx EU's Vandrammedirektiv som har til formål at genskabe god økologisk tilstand i marine og ferskvandsområder. Differentieret og målrettet regulering er prioriteret for den danske implememtering af vandrammedirektivet da bade effecter, omkostninger og gevinster varierer mellem geografiske lokationer.
Eksempler på temaer og problemer er:
Ressource forvaltning
Cirkulær økonomi er princippet om at produkter og deres indholdsstoffer indgår i kontinuerlige kredsløb. I mange år har vores økonomi været lineær: Vi udvinder råstoffer, fremstiller produkter, forbruger – og smider ud. Dermed går utrolig mange ressourcer tabt.
Cirkulær økonomi bygger på konceptet om genbrug og genanvendelse, så produkterne bruges flere gange eller materialerne bliver brugt i nye produkter – igen og igen. Skadelige indholdsstoffer er elimineret, og al produktion er baseret på vedvarende energi.
På Institut for Miljøvidenskab undersøger vi den miljømæssige bæredygtighed af samfundets aktiviteter. Vores undersøgelser sker i et samarbejde på tværs af sektorer og på forskellige skalaer og i samarbejde med erhvervslivet, myndigheder og det civile samfund. Fx søger vi svar på: