Grønlands indlandsis, verdens næststørste sammenhængende iskappe, er over 1.700.000 km2 i udbredelse. Efterhånden som de globale temperaturer stiger på grund af klimaændringer, accelererer afsmeltningen fra Grønlands iskappe hurtigt. Den 1. august 2019 oplevedes en rekordstor afsmeltning, hvilket medførte tab af ca. 12,5 milliarder ton is på en enkelt dag. Smeltningen af den grønlandske iskappe har vidtrækkende konsekvenser for blandt andet økosystemer, havniveau stigning og det globale klima.
I betragtning af de store konsekvenser af afsmeltningen af den grønlandske indlandsis fokucerer Cryo-Microbiology Gruppen på Institut for Miljøvidenskab på at øge forståelsen af mikrobiologi i kryosfæren (dvs. den frosne del af jordsystemet) samt mekanismerne gennem hvilke mikroorganismer påvirker den grønlandske indlandsis og dermed resten af planeten. Man troede længe, at kryosfæren var steril, men i de senere år er kryosfæren blevet anerkendt som én af jordens biomer. Biologisk aktive alger, svampe, bakterier og vira dominerer disse kolde omgivelser og har evnen til at ændre isens og sneens fysiske og kemiske egenskaber.
F.eks. kan alger, der vokser i store mængder på overfladen af gletsjere, farve isen mørk og forårsage en stigning i isens smeltehastighed. Metan-producerende mikroorganismer er også aktive i de mørke og iltfrie levesteder under isen og kan tilføre betydelige mængder metan til det globale drivhusgasbudget. Mange af de mikrobiologiske processer i kryosfæren er imidlertid dårligt kvantificerede. Processerne er imidlertid relevante for forskere, der er interesserede i at undersøge muligheden for liv i iskolde ekstra-terrestriske områder, overlevelse og spredning af livsformer på vores tidlige jord (f. eks. i den del af den proterozoiske æra kendt som Snowball Earth), og de positive og negative feedbacks, som kryosfæren kan have på den globale opvarmning. De mikrobielle samfund, der lever i iskolde miljøer, kan også indeholde unikke metaboliske veje og give nye muligheder inden for bioteknologi.
Mere information om nogle af vores forskningsprojekter findes øverst til højre på denne side. Tre medlemmer af Cryo-Microbiology Group var del af et forskerteam, der lavede feltarbejde i Østgrønland i juli 2019. De har beskrevet arbejdet i adskillige blogindlæg. To journalister, der arbejdede for The Guardian, beskrev også arbejdet i Østgrønland (her) og den grønlandske befolknings mentale sundhed i lyset af klimakrisen (her).