Aarhus Universitets segl

Mikrobiel Økologi

Internationalt anerkendt forskning og rådgivning

Sektionen for Miljømikrobiologi (EMBI) forsker i jordmikrobiel økologi og arktisk mikrobiologi med fokus på svampe, bakterier, protister og vira. Vi har også ekspertise inden for geokemi, miljøpatogener, aero-mikrobiologi og nedbrydning af organiske mikropollutanter. Derudover undersøger vi industri-relateret mikrobiologi og ser på, hvordan landbrugspraksis påvirker økosystemtjenester og biogeokemiske processer, der styres af mikroorganismer.

I vores rådgivende rolle udfører EMBI miljømæssige risikovurderinger af mikroorganismer, herunder GMO'er, produktionsorganismer, mikrobielle kontrolmidler og biostimulanter. Vi anvender også eDNA-baserede overvågningsteknikker til at undersøge ikke-indfødte arter for at fremme den økologiske balance og biodiversitet.

Udover traditionelle mikrobiologiske teknikker bruger vi i høj grad molekylære metoder i vores forskning. Dette inkluderer sekventering af rene kulturer og DNA og RNA, der er udvundet af miljøprøver ved hjælp af Illumina- og Oxford Nanopore-platforme.

EMBI fokuserer på syv kerneområder for at imødekomme nutidige og fremtidige samfundsbehov for forskning og viden. Vi tilbyder rådgivning inden for alle disse områder til både den offentlige og private sektor.

1. Mikroorganismers rolle i bæredygtige jordpraksisser

Vi undersøger, hvordan jordmikroorganismer kan bidrage til at modvirke klimaforandringer. Vi fokuserer især på deres evne til at reducere drivhusgasemissioner og på, hvordan landbrugsrelaterede klimatilpasninger påvirker jordkvaliteten. Dette forskningsområde overlapper med vores studier af eDNA, jordvira og jordprotister.

2. Cryo-mikrobiologi

Vi studerer økologien af mikrobielle samfund på den grønlandske indlandsis. Vi undersøger hvordan mikrober interagerer med hinanden, påvirker næringsstofcykler og spiller en afgørende rolle i issmeltning. Derudover undersøger vi mikrobiel diversitet, den næringsmæssige baggrund af isens mikrobiota, og de hydrologiske processer, styrer mikrobielle samfund i Arktis.

3. Cryo-biogeokemi

Vi udforsker forekomsten af lave niveauer af næringsstoffer og partikler i arktiske miljøer, indlandsis, gletsjervandløb og glacial hydrologi. Dette forskningsområde er tæt forbundet med vores cryo-mikrobiologiske forskning.

4. Aeromikrobiologi

Vi undersøger, hvordan mikroorganismer forekommer, påvirker og spredes i atmosfæren. Dette omfatter prøvetagning af luftbårne mikrober som vira, bakterier, svampesporer og pollen. Det involverer også metoder som eDNA og ddPCR til at finde og måle mikroorganismer og forstå deres interaktioner med aerosoler.

5. Industriel mikrobiologi/bioteknologi

Vi arbejder på at opdage og udvikle bioteknologiske løsninger til bæredygtig brug af affaldsmaterialer. Samtidig fokuserer vi på at optimere industrielle processer, såsom enzymatiske processer, for at øge bæredygtigheden. Derudover forsker vi i mikroorganismer, der er tilpasset kulde.

6. Miljøvirus-økologi

Vi undersøger vira, der interagerer med mikroorganismer i alt fra jord til gletsjere. For eksempel afdækker vi, hvordan mykovira påvirker svampeøkologi i relation til planter, jord og tekniske systemer.

7. Patogene mikroorganismer i miljøet

Vi forsker i krydsfeltet mellem mikrobiel økologi og medicinsk mikrobiologi. Vores fokus er at undersøge, hvordan miljøet fungerer som levested for patogene mikroorganismer, samt hvordan de spredes og eksponeres til mennesker.

8. eDNA og sekventeringsfaciliteter

Vi anvender forskellige og udvikler løbende nye interne metoder som SIP, total RNA og transkriptomik. Med disse metoder måler vi både tilstedeværelsen og aktiviteten af mikroorganismer. De gør det også muligt for os at studere plantepatogener, rovdyrs indflydelse på populationsdynamikker samt tilstedeværelsen af prokaryoter og eukaryoter som protozoer og nematoder, der fungerer som bioindikatorer for jordkvalitet. Derudover fokuserer vi på at opdage ikke-indfødte arter, analysere mikrobielle processer involveret i nedbrydning af forurenende stoffer og forstå mikrobielle interaktioner og dynamikker i isfyldte miljøer.