Aarhus University Seal

News

Svampesporer i byen kommer fra landet

De gode fødevarer kommer til byen fra landet, men landbrugslandet bidrager også med en uønsket gæst: svampesporer i byens luft. Svampesporerne kommer fra både Danmark og udlandet.

Nye undersøgelser viser, at visse svampesporer i byens luft fortrinsvis stammer fra landbrugsmarker.

 

Siden 1984 har Astma-Allergi Danmark målt koncentrationen af svampesporer i luften i København. Det har også været muligt at sætte navn på svampesporerne, som er skimmelsvampene Alternaria og Cladosporium. Det næste spørgsmål, der melder sig, er ”Hvor kommer disse skimmelsvampe fra?”

 

Det er der nu givet et svar på. Forskere fra Aarhus Universitet har været med til at undersøge, hvor sporerne kommer fra og resultaterne viser, at alternariasporer i København kommer fra landbrugsområder. Det er fortrinsvis danske marker, der er tale om, men en ikke uvæsentlig del af svampesporerne kommer fra centraleuropæiske landbrugsmarker.

 

- Der er mange kilder til svampesporer i naturen, men undersøgelsen viser, at lokale og regionale landbrugsarealer er den måske vigtigste kilde til alternariasporer i Danmark. Derudover fandt vi, at Danmark næsten hvert år modtager sporer, som er fløjet med vinden fra store landbrugsområder i Centraleuropa fra f.eks. kartoffel-, byg- eller hvedemarker i Polen, siger seniorforsker Carsten Skjøth fra Aarhus Universitet.

 

Svampemidler ikke nok

Skimmelsvampene er ikke bare skidt for allergikere; de er også skidt for afgrøderne i marken. Et svampeangreb kan nedsætte høstudbyttet betragteligt. Landmænd behandler derfor markerne med svampemidler for at holde svampeinfektioner i ave. Men ikke engang det er tilstrækkeligt.

 

- Selvom marken er sprøjtet med svampemidler kan man stadigvæk finde store mængder svampesporer under høsten, siger Ulrich Gosewinkel fra Aarhus Universitet. 

    

I Danmark lider 2,4 procent af befolkningen af allergi overfor svampesporer. Sammenlignet med, at der er op imod en million danskere, der  er ramt af høfeber, lyder det måske ikke af så meget, men svampesporeallergikere er hårdere ramt, da de fleste af dem også har astma. Alternaria og Cladosporium indeholder allergener, som kan give både høfeber og astma.

 

Den nye viden kan bruges til at varsle allergikerne om, hvornår der kan forventes problemer, så de kan tage deres forholdsregler.

 

- Resultaterne viser også, at det ikke er tilstrækkeligt at måle svampekoncentrationerne kun i Danmark. Der skal også tages hensyn til koncentrationerne i de lande, hvorfra vi kan forvente at få svampesporer. Derudover vil det give god mening at holde øje med situationen i det vestlige Danmark, da det er sandsynligt, at niveauet for svampesporer er højere her end i Østdanmark, siger seniorforsker Carsten Skjøth.

 

Undersøgelsen er udført i samarbejde med Lund Universitet i Sverige og Astma-Allergi Danmark. Læs mere om undersøgelsen i den videnskabelige artikel i Atmospheric Chemistry and Physics her.

 

Læs artiklen ”Svampesporer kommer fra markerne” i AstmaAllergi her.

 

Yderligere oplysninger: Seniorforsker Ulrich Gosewinkel, Institut for Miljøvidenskab,

e-mail: uka@dmu.dk, telefon: 8715 8617