Aarhus Universitets segl

Miljøfarlige kontaminanter

Arbejde med miljøfarlige kontaminanter er et "forskningsmæssigt flagskib" på AU.
Det er et område, hvor der arbejdes med forskning på internationalt topniveau, og hvor AU ønsker at markere sig gennem kvalitetsforskning nationalt og internationalt i netværk, centre og forskningsprojekter.

Hvad dækker forskningsområdet?

Frigivelse af kemiske og biologiske kontaminanter til miljøet er et centralt område i miljøforskning. Ved at fokusere på persistens, transformation samt konsekvenser og effekter af kemiske og biologiske kontaminanter er det muligt at vurdere den mulige risiko.

Eksponering af kontaminanter har konsekvenser for miljø og sundhed, herunder forurening af ressourcer (vand, luft, jord, fødevarer), og det er derfor vigtigt at kunne spore kilder, transformationsmønstre samt koblinger mellem eksponering og effekt. Forskningsområdet omfatter også udviklingen af effektive måder at reducere udledningen af forurenende stoffer, både kemiske og biologiske.

Forskningsområder og generelle mål for det ”forskningsmæssige flagskib” er at:

  • Udvikle og forstå bioremediering og transformation kinetik / processer for organiske miljøgifte
  • Undersøge tilstedeværelse, udvikling og persistens af patogene bakterier samt antibiotikaresistens i miljøet
  • Vurdere og belyse risiko og skæbne af organiske kontaminanter fra kilder til effekter, herunder i et rumligt perspektiv
  • Udvikle og forstå ressourcestyring samt fokusere på ansvarlig recirkulation af ressourcer (vand, luft, jord, mad, affald) til gavn for økonomi og sundhed.